• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Yolu olmayan Saklı Cennet Balık Gölü’nde muhteşem festival

Yolu olmayan Saklı Cennet Balık Gölü’nde muhteşem festival

Ağrı’nın Taşlıçay ilçesinde bulunan 2241 rakımıyla Türkiye’nin en yüksek gölü saklı cennet Balık Gölü’nde düzenlenen muhteşem festivale, her defasında söz verildiği halde yapılmayan 18 kilometrelik yol, gölge düşürdü

Ağrı’da Taşlıçay Belediyesinin bu yıl Kültür Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, valilik ve kaymakamlığın destekleri ile bu yıl 4’üncüsünü düzenlediği Balık Gölü Festivaline yurt içi ve yurt dışından gelen binlerce insan katıldı.

Sahip olduğu el değmemiş doğası ve manzarası ile adeta bir saklı cenneti andıran Türkiye’nin en yüksek gölü olan ve endemik bir tür olan kırmızı pullu alabalığa ev sahipliği yapan Balık Gölü’nün kenarında hafta sonu düzenlenen festivalde, binlerce kişi düzenlenen konserlerin yanı sıra flayboard gösterisi, yamaç paraşütü, tekne turları, tiyatro oyunları, jetski turları gibi etkinliklerle 2 gün boyunca doyasıya eğlenirken, göl ile bağlantıyı sağlayan yaklaşık 18 kilometrelik yol, festivale gölge düşürdü. Her festival öncesi ve sonrasında valiler, milletvekilleri ve diğer yetkililer tarafından yapılacağı sözü verilen ancak bir türlü yapılmayan yolda, festivale gitmek isteyen onlarca insan, araçlarının lastiklerinin patlaması ve arızalanması nedeni ile mağduriyet yaşadı.  Araçları yolda kalan yüzlerce vatandaşta festivale katılamadan geri dönmek zorunda kaldı.

‘Bu saklı cennete hep birlikte sahip çıkmamız gerekiyor’

Festivalin açılış programında konuşan Taşlıçay Belediye Başkanı İsmet Taşdemir, Balık Gölü’nün daha önce terörle anıldığını, bölgede huzurun sağlanmasıyla yaz ve kış döneminde festivaller düzenlediklerini ifade etti. Her yıl geleneksel olarak bin bir emekle düzenlenen festivalin hem ilin hem de Taşlıçay’ın tanıtımına büyük katkı sağladığını dile getiren Taşdemir, yurt içi ve yurt dışından her yıl binlerce turistin kente geldiğini kaydetti.

Ancak göl ile ulaşımı sağlayan yaklaşık 18 kilometrelik yolun, bir türlü asfaltlanmamasının ulaşımı zorlaştırdığını ifade eden Taşdemir: “ Türkiye’nin en yüksek gölü ve tek çeşit alabalığın yaşadığı gölde bu yıl 4’üncü festivalimizi yapıyoruz. Ne yazık ki daha önce buralar terörle anılıyordu ve buralar adeta kaderine terk ediliyordu. İnsanlarımız buraların güzelliğinden faydalanamıyordu. Ama Allah’a şükür artık bu tarz etkinlikler kurumsallaştı. Artık buralar halaylarla, festivallerle şenlenecek. Biz olsak da olmasak da bu şenlik devam edecek. Artık insanlarımız buralara istedikleri gibi gelebilecek. Bu güzel gölü, saklı cenneti ülke ve ilimizin turizmine kazandırdığımız için çok mutluyuz. Ama burada 2 büyük sorunumuz var. Birincisi bu gölün suyu Doğubayazıt ilçemize içme suyu olarak gidiyor ve gölde kuraklığın da etkisi ile su azalıyor. Bir an önce Doğubayazıt ilçemize içme suyu temin edilmesi ve gölün korunması gerekiyor. İkincisi de her mevsim binlerce insanın geldiği bu gölde 18 kilometrelik yolumuz asfalt değil. Bu yüzden insanlar ulaşım sıkıntısı çekiyor. Ben uzun süredir bunu sürekli dile getiriyorum. Ama halen çözülmedi. Bu yolun ilçe özel idaresi kaynakları ile yapımı mümkün değil. O yüzden yetkililerimizden bu yolun yapılması konusunda destek bekliyoruz. Gelin hep birlikte bu doğa harikası göle hep beraber sahip çıkalım.” İfadelerini kullandı.

‘İzmir’den Ağrı’ya gelmek, Taşlıçay’dan Balık Gölü’ne gitmek kadar yormadı’

Festivale katılmak için İzmir’den Ağrı’ya gelen Ege Ağrı Kültür Federasyonu Başkanı İsmail Kaya da festivalde yaptığı konuşmada, düzenlenen etkinliklerin kentin tanıtımı ve sosyal hayatının canlanması açısından önemli olduğunu kaydederek, bozuk olan yolun yapılması ile bölgeye daha fazla turist geleceğini belirtti.

Kaya şu ifadeleri kullandı:

“ Bu gün burada olmaktan çok mutluyuz. Tabi sivil toplum bazı hususları eğmeden, bükmeden, özüne dokunarak daha iyisinin yapılabilmesi için devlet protokolünü, yerel yöneticilerin ve paydaş olan diğer sivil toplum kuruluşlarının önüne koymakla mükelleftir. Bu yüzden birkaç hususa vurgu yapmak istiyorum. Bizler bu gün burada olmaktan çok mutluyuz. Ama bir o kadar da çok üzgünüz. Bu kadar büyük bir emek, büyük heyecan, bu kadar büyük güzellikler, bu kadar insanın bir araya gelmesi,  çok daha kolay bir yoldan olmalıydı. Bu bizim canımızı acıttı açıkçası. Biraz öncede söyledik. Bizler buraya İzmir’den 1782 kilometre yol gelerek geldik buraya. Bu 1782 kilometrelik yol, Taşlıçay’dan Balık Gölü’n kadar olan yol kadar bizleri yormadı. Bu bizim canımızı çok üzdü. Bir diğer üzüntümüz de yol boyunca geze geze gelmek istedik ve şunu gördük. Geldiğimiz her şehirde nerede bir su kenarı varsa insanlar oraya bir şeyler yapmış. Orayı turizme kazandırmış. Ancak Ağrı’ya geldiğimizde yine görüyoruz ki burası gibi onlarca güzelliğimiz boş bırakılmış. İşte biz buradaki saklı cennetimizin bu kadar saklı kalmasını istemiyoruz. Buranın insanlar için daha ulaşılabilir olması gerekiyor. Çünkü bizim Ağrı’da insanlarımızın sosyal etkinlikler temin edebileceği çok fazla donemiz yok. Burası çok fazla bu ihtiyacı karşılayabilir. Bir mesire ve rekreasyon alanına çevrilebilir. Bu yüzden buraya çok daha fazla bir mesai harcamamız gerekiyor. O yüzden burada sayın vekilimiz ve sayın valimizden söz istiyoruz. Eğer gelecek seneye kadar buranın 18 kilometrelik yolunu asfaltlayıp yaparlarsa bende kendilerine söz veriyorum bir dahaki gelişimizde festivalde İzmir’de Ege’de Ağrı’yı merak eden, gelip görmek isteyen halkımızı en az 10 otobüs olacak şekilde buraya taşıyacağıma söz veriyorum. Bu yüzden bizde Sayın valimiz ve vekilimizden bu yolun yapılması için söz istiyoruz.”

Öte yandan festival alanında düzenlenen etkinliklerle eğlenip stres atan binlerce vatandaşta etkinliğe katılan Ağrı Vali Vekili Bülent Şimşek, Ağrı Milletvekili Ruken Şahin Kilerci ve diğer yetkililerden bir an önce bozuk olan yolun bir an önce yapılmasını istedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM