Ağrılı dağcılar, 4 bin 58 metre yüksekliğindeki Süphan Dağı’na yeni rotayı kullanarak zirve tırmanışı yaptı
Türkiye Dağcılık Federasyonu Ağrı temsilcisi Servet Arslan, Ağrı’nı Patnos ilçesi Dumanlı mezrasından 2’si kadın 15 dağcı ile zirve yaptı.
Türkiye Dağcılık Federasyonu Ağrı Temsilcisi Servet Arslan rehberliğinde Patnos ilçesinin Dumanlı mezrasına gelen dağcılar, buradan 4 bin 58 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek üçüncü dağı olan Süphan Dağı’na zirve tırmanışı gerçekleştirdi.
‘Zaman yönünden avantajlı’
Tırmanış ve yeni rota ile ilgili konuşan Türkiye Dağcılık Federasyonu Ağrı Temsilcisi Servet Arslan, yaptığı açıklamada, Süphan Dağı’nın 4 adet ayrı zirve tırmanış rotasının bulunduğu bu rotalardan en kolay ve florası en zengin olanın Dumanlı mezrası rotası olduğunu belirterek: “ Çeşitli meslek guruplarından 15 dağcı ile Süphan Dağın’a tırmandık. Daha önce dağın farklı noktalarından rotaları kullanarak zirve tırmanışları yaptık. Ancak bu defa güneybatı noktasından oluşturulan yeni rotadan tırmanmak istedik. 1918 yılında Dumanlı köyünden Patnos Özel İdaresinin yaptığı yolun ardından yeni tırmanış rotası açtık. Bu rotanın kullanımının, zaman yönünden avantajlı olduğunu söylemek istiyorum. Bu tırmanışta yolun tahribat gördüğü su arklarının ulaşımı engellediği, bu yuzden 4,5 saate yaptığımız tırmanış 8 saat sürdü. İnişinde 4 saat sürmesi ile 12 saatte zirve yaptık. Burada dağcılar florası zengin olan tırmanış rotasını kullanarak Patnos ilçesinden özel idaresinin yolların onarılması durumunda 3 bin 100 rakımlı kampa ulaşıp, buradan 4-5 saatlik tırmanışla Süphan Dağı zirvesine ulaşılabilecek. İlin yıllık 5-6 bin dağcıyı bu rotadan ağırlayacağını düşünüyorum. Dağın diğer rotalarından yapılan tırmanışlar 6-7 saat sürmekte. En az bir gün kamp yapmaları gerekiyor. Yeni rotadan zirveye ulaşan dağcılar zaman yönünde zirvede 3 krater gölü çevresinde daha fazla zaman geçirebilme imkanları bulabilecek.” Dedi.
