• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Ağrı’dan Batı illerine kurbanlık sevkiyatı arttı

Ağrı’dan Batı illerine kurbanlık sevkiyatı arttı

Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinin başında gelen Ağrı’da, Kurban Bayramının yaklaşması ile birlikte hayvan borsasında hareketlilik arttı

Yaklaşık bir yıldır büyük emek vererek yetiştirdikleri büyük ve küçükbaş hayvanlarını her yıl olduğu gibi bu yılda Kurban Bayramında satmak isteyen Ağrılı besiciler, sabahın erken saatlerinde geldikleri hayvan borsasında sıkı pazarlıklar yapıyor.

Yapılan pazarlıklar sonucu kimi hayvan il sınırları içinde satılırken kimi hayvanda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra kamyonlara yüklenerek, batı illerine kurbanlık olarak sevk ediliyor.

Kilosuna göre en düşük büyükbaş kurbanlık fiyatının 50 bin liradan başladığı Ağrı Hayvan Borsasında yaşanan yoğunluk ve batı illerine kurbanlık sevkiyatında gerçekleştirilmesi gereken işlemlere ilişkin açıklama yapan Ağrı İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin, Ağrı’da geçen yıla oranla kurbanlık sevkiyatında artış olduğunu söyledi.

‘Hayvan borsamızda yoğun bir sirkülasyon var’

Ağrı’nın sahip olduğu yaklaşık 400 bin büyükbaş ve 1 buçuk milyonun üzerinde küçükbaş hayvan sayısı ile Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinin başında geldiğini kaydeden Engin: “ İlimiz, sahip olduğu yaklaşık 400 bin büyükbaş ve 1 buçuk milyon küçükbaş hayvan varlığı ile ülkemizin ve bölgemizin hayvancılık konusunda önemli illerinden biridir. Şu anda kurban dönemindeyiz. 2023 yılı Kurban Bayramına 20 gün kaldı. Bu yüzden kurbanlık sevkiyatlarında hareketlilik başladı. Geçen yıla oranla kurbanlık sevkiyatlarımızda bir artış söz konusu. Geçen yıl toplam 24 bin civarında büyükbaş, 33 bin civarında da küçükbaş hayvanın batı illerine sevkiyatını yapmıştık. Bu yıl ise şu ana kadar yapılan sevkiyata göre 30 bin büyükbaş, 40 bin civarında da küçükbaş hayvanın sevk edileceğini öngörüyoruz.  Yani hayvan pazarımız çok yoğun. Yoğun bir sirkülasyon var. Hem il içerisinde kurbanlık satışları oluyor hem de batı illerine satışlar oluyor.” Dedi.

‘İlimizde bulunan büyükbaş hayvanın yüzde 70’ini aşıladık’

Son dönemde Türkiye’de görülen SAT-2 serotipi şap hastalığı nedeniyle önlem amaçlı Ağrı’da gerekli aşılama çalışmalarını yaptıklarını kaydeden Engin, sevk esnasında üreticilerin dikkat etmesi gereekn hususlar noktasında ise: “Tabi yetiştiricilerimizin sevk esnasında bazı hususlara uyması gerekiyor. Özellikle son dönemde ülkemize yeni bir Şap virüsü bulaşmış oldu. İlimizde de bazı mihraklarını tespit ettik. Bunun üzerine bakanlığımızın çok etkin ve hızlı aşı üretimi ile sahada etkin bir çalışma yaptık. Özellikle hastalığın yayılmaması açısından ilimizde bulunan büyükbaş hayvanın yüzde 70’ini aşıladık. Ama yine vatandaşımızın aşı konusunda hassas olması gerekiyor. Yine kurban bayramı için bir yıldır hazırlık yapan üreticilerimizin, hem hayvan kayıtlarını hem aşılarını hem de diğer iş ve işlemleri için ilgili kurumumuz ile yakinen irtibatlı olmaları gerekir. İnşallah bereketli bir yıl geçiririz.”  İfadelerini kullandı.

‘Ağrı’da elimizde kurbanlık mal kalmayacak’

Sabahın erken saatlerinde hayvan borsasında yetiştirdiği kurbanlık hayvanları satmaya gelen besicilerden Ali Tekinalp da bu yıl yaşanan fiyat artışına rağmen bayramın yaklaşması ile birlikte satışların iyi olduğunu söyleyerek: “ Bizim sevkiyatlarımız ve satışlarımız başladı. Son günlerde hareketlilik arttı. Biz şu an Ağrı’da sol mallarımızın satışını yapıyoruz. İnşallah elimizde kalanları da satacağız. Ağrı’da satılmadık kurbanlık mal bırakmayacağız. Ama batı illerindeki durumu bilmiyoruz. Burada şu an için satışlarımız iyi. Ağrı piyasasında hayvanlar kilosuna göre değişiyor. En düşük büyükbaş 50 bin liradan başlayıp 130 ila 140 bin liraya kadar çıkıyor. Fiyatlar geçen yıla göre iki misli artmış diyebilirim. Benim elimde 3 mal kaldı. Allah’ın izni ile onları da satacağım.” Diye konuştu.

‘Hayvanlarımızın her türlü kontrolünü yaptıktan sonra sevk ediyoruz’

Ağrı’dan aldığı kurbanlıkları Ordu’ya gönderen çiftçi Bülent Akcan: “ Ben uzun yıllardır kurban alım satımı yapıyorum. Bu yılda bayramın yaklaşması ile birlikte hareketlilik arttı. Ordu’dan her yıl düzenli gelen arkadaşımla birlikte hayvan borsasına geldik. Sabahtan aldığımız kurbanlıkların her türlü kontrolünü yaparak aldık. Hayvanlarımızı topladıktan sonrada ilçe tarımdan ekipler gelerek, gerekli kontrollerini yaptılar. Aşılarını tamamlayarak, aracımızı dezenfekte ettiler. Bizlerde hayvanlarımızı yükledik. Kurban bayramına kadar sevklerimiz sürecek. Bu yıl fiyatlar pahalı. Satışlarımız biraz düşük. Ben buradan malı topluyorum. Satışını ise Ordu’daki arkadaşım yapıyor.” Şeklinde konuştu.

Uzun yıllardır Ordu’dan Ağrı’ya kurbanlık hayvan almak için geldiğini belirten vatandaşlardan  Gökhan Bektaş ise kurbanlık satışlarına 20 gündür başladıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

“ Yaklaşık 15 yaşından beridir hayvan işi ile uğraşıyorum. Ata baba mesleğimiz. Ben buradan arkadaşımın aracılığı ile malı topluyorum. Ordu’ya götürüyorum. Ordu’da da burada olduğu gibi ilçe tarımın gerekli kontrollerinden sonra kurbanlıklarımızı satışa sunuyoruz. Satışlarımız yaklaşık 20 gündür başladı. Bu günlerde yoğunlaştı. Şu an için 25 büyükbaş hayvan aldık. Önümüzdeki günlerde de alıp satmaya devam edeceğiz.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM