Ağrı’nın Diyadin ilçesi Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Alper Balcı, ailesi başlık parası istediği için sevdiği kızı alamayan genç için aracı olurken ilçede başlık parasına karşı savaş açtı
Diyadinli bir genç, mesaj yoluyla ulaştığı Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Alper Balcı’dan başlık parasından dolayı sevdiği kızla evlenemediğini ve kendisine yardımcı olmasını istedi.
Bunun üzerine harekete geçen Balcı, sevdiği kızla evlenebilmesi için başlık parası olarak 30 cumhuriyet altını istenen genç için kızın Ketenpınar Mahallesi’nde oturan ailesinden kız istemeye gitti.
‘Başlık parası değil, süt hakkı’
Şahin ailesinden Allah’ın emriyle kızlarını isteyen Balcı, aileyi başlık parasından vaz geçmesi için ikna etmeye çalıştı.
Aile büyükleri ise istenen paranın başlık parası değil, ‘süt hakkı’ olduğunu iddia ederek kızı vermemekte diretirken Balcı, kız evinde aileyi ikna etmeye yönelik yaptığı konuşmasında: “Ben başlık parası vermiyorum, benim başlık parası verecek param yok. Bu bizim dinimizce de caiz değil. Kız çocukları alınıp satılacak mal mıdır? Bu bir yanlış. Bu memleketin yanlışlarını birinin söylemesi lazım, bu da benim. İlçenin kaymakamı ve belediye başkanı olarak buna razı değilim. Bu bir günahtır” dedi.
İlk denemesinde kız istemeden eli boş dönen Balcı, yaptığı açıklamada kentte başlık parasına karşı savaş açtıklarını belirterek: “Bu bölgede gençlerin en büyük sorunlarından biri başlık parası. Bana her hafta birkaç genç bu sorunla ilgili şikâyetini iletmek üzere geliyor. Şahin ailesine de bunun için geldik. İlk gelişimizde aileyi ikna edemedik ama ben bu işin üzerinde duracağım. Bundan sonraki mottomuz Diyadin’de başlık parasını kaldırmak. Bunun için gerekirse bölgedeki kanaat önderleriyle tek tek görüşeceğim” ifadelerini kullandı.