• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Ağrı’da 515 gram doğan Elif Bebek hayata tutundu

Ağrı’da 515 gram doğan Elif Bebek hayata tutundu

Ağrı’da 515 gram doğan Elif Bebek hayata tutundu

Ağrı’da gebeliğin 26. haftasında 515 gram ağrılığında dünyaya gelen Elif bebek, Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesinde 98 gün boyunca gördüğü tedavinin ardından sağlığına kavuştu. Uzun bir tedavi sürecinden sonra ilk bebeğini sağlıkla kucağına alan Anne Makbule Çelik, büyük mutluluk yaşadı.

Ağrı’da yaklaşık 4 ay önce 30 yaşındaki Anne Makbule Çelik’in, yüksek tansiyon ve protein kaçağı şikayeti ile gittiği Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bebeği Elif Ebrar Çelik, gebeliğin 26. haftasında 515 gram ağırlığında, 26 santimetre boyunda prematüre olarak dünyaya geldi. Doğum sonrası hemen yoğun bakıma alınan Elif bebek, burada Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Hekimi Doç. Dr. Esra Beşer ve ekibinin gözetiminde 98 gün boyunca tedavi edildi. Tedavi sürecini sabırla bekleyen Anne Makbule Çelik, tedavi sonunda 2 kilo 375 gram olan ve sağlığına kavuşan bebeğini kucağına almanın mutluluğunu yaşadı.

Tedavi süreci hakkında konuşan Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Hekimi Doç. Dr. Esra Beşer, Elif bebeğin, Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan tedavi ile şu ana kadar hayata tutunmuş en küçük bebek olduğunu belirterek, son yıllarda yapılan yatırımlarla birlikte imkanlarının oldukça iyi durumda olduğunu ve sevk oranlarının önemli ölçüde azaldığını kaydetti.

‘Tedavisini, Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesinde devam ettirdik’

Dünya Prematüre Farkındalık Ayında Elif bebeğin prematüre yolu gözleyen ailelere bir umut olmasını istediklerini dile getiren Doç. Dr. Esra Beşer, 550 gramın altında doğan bebeklerde yaşama oranının az olduğunu ifade ederek: “ Baktığımızda aslında Ağrı ilimiz doğum oranı en yüksek olan ilk 3 ilimizden biri. Bizim burada da prematüre doğum oranımızda beklenenin üzerinde. Biz yeni doğan hekimleri olarak biliyoruz ki bebeklerin haftası ve doğum ağırlığı düştükçe mortaliteleri artmakta ve sekelsiz sağ kalım oranı oldukça düşmekte. Şu an Türkiye’de bin gram altı yaşayan bebek sayısı gittikçe artmakta. Ancak 550 gram altındaki yaşayan bebek sayısı oldukça az sayıda. Biz kliniğimizde 26. Haftasında annesinde protein kaçağı ve yüksek tansiyon nedeni ile 515 gram ağırlığındaki Çelik bebeğimizi karşıladık. 98 gün boyunca hastanemizde misafir ettik. Hemşirelerimizin desteği ile çok özveri ile baktık bebeğimize. Yaklaşık 40 gün boyunca solunum cihazına bağlı kaldı bebeğimiz. 40 gün sonunda cihazdan ayırdık. Takibinde prematüre sorunlarından çok azını yaşadık. Yalnız bebeğin tabi bazı prematüre sorunlarını yaşadık. Bunlardan bir tanesi de göz içi enjeksiyondu. Bu nedenle Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Dr. Özkan Önal Bey tarafından göz içi enjeksiyonu başarılı bir şekilde sağlandı. Bebeğimiz şu an 98. gününde. Düzeltilmiş 40. Haftasında ve bebeğimizi sağlıkla bizler taburcu ettik. Bebeğimizin takipleri nörogelişimsel olarak da oldukça iyi gitmekte. Her şey yolunda gitmekte. Haftasındaki bebeklere göre oldukça iyi düzeyde ve kilosu da 2 bin 300 gramı aşmış durumda. Bu tedavi sürecini biz Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitemizde devam ettirdik. Bebeğin doğumundan taburcu olduğu süreye kadar kendi hastanemizde takip ettik. Sadece kısa süre göz içi enjeksiyonu için Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden destek aldık. Biz son iki yıldır baktığımızda prematüre sevklerini oldukça azalttık. Çünkü ekibimiz çok deneyimli. İmkanlarımız çok yeterli. Şu an herhangi bir cihaz eksiğimiz yok. Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yeni Doğan Kliniğinde toplam 22 yatağımız var. Yüzde 98 doluluk oranı ile çalışmaktayız ve olabildiğince bakabildiğimiz her türlü hastayı kendi takibimizle bakıp sağlıkla taburcu etmekteyiz. Bu şekilde sevk oranlarını olabildiğince azaltmaya başladık. Prematüre takibi oldukça meşakkatli, sabır isteyen uzunca bir yol. Bizim daha önce Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde taburcu ettiğimiz en küçük bebeğimiz 650 gram ağırlığındaydı. Ancak Çelik Bebek ile Ağrı’da bir milat yaşadık. Kendi rekorumuzu kırdık. 515 gram olan bir bebeği sağlıkla ailesine kavuşturabildik. Dünya Prematüre Farkındalık Ayında Çelik Bebek’in prematüre yolu gözleyen ailelere bir umut olmasını istedik ve bu yüzden bunu sizlerle paylaşmak istedik.” Dedi.

‘Ben bebeğimden açıkçası hiç umutlu değildim’

Uzun bir tedavi sürecinin ardından ilk bebeğini sağlıkla kucağına almanın mutluluğunu yaşayan Anne Makbule Çelik ise, bebeğinin sağlığına kavuşmasında emeği geçen ekibe ve hastane yetkililerine teşekkür etti.

Türkiye’de sağlık alanında yaşanan gelişmelerden duydukları memnuniyeti dile dile getiren Anne Çelik: “ İl bebeğim. İlk bebeğin vermiş olduğu heyecan tabi ki başka oluyor. Ama bebeğim 6 aylıkken dünyaya geldi. Bu hastanede yattı. Ben bebeğimden açıkçası hiç umutlu değildim. Ama gerçekten bakan doktor ve ekip çok şahane insanlardı. Yani benim kucağıma alıp da koklayamadığım, korktuğum çocuğuma hemşireler ve doktor o kadar iyi baktı ki hepsine gerçekten ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Çünkü çok büyük emek verdiler. 98 gün bu hastanede yattı bebeğim. Ben bu şekilde olacağına hiç inanamamıştım. Ama çok şükür bebeğim çok iyi bir şekilde ilerledi. Şu an her şey normal seyrediyor. Bebeğim kız. Adı Elif Ebrar. 515 gram doğmuştu. 26 santimetreydi. Şu an 2 kilo 375 gram. 41 santimetre olmuş. Kontrolleri falan gayet güzel yapılıyor. Doktorumuz Esra hocada bizlere çok yardımcı oluyor. Eskiden hep şu söyleniyordu; “Burada hastalara bakılmıyor. Doktor yetersizliği falan var.” Diye. Ama çok şükür artık o eksiklikler giderildi. Allah devletimizden razı olsun. Yani hastaneye geldiğimizde her ihtiyacımız karşılanıyor. Güler yüzle karşılanıyoruz. Bu memleketin hep sahipsiz olduğu söyleniyordu ama öyle bir durumla ben karşılaşmadım. Doktorlarımız gayet iyiler. Herkesten Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM